forska i stora boken.blogg.se

Copyright © Svensk översättning AA Sverige 1974,2001,2017 Jag tänkte skriva i från den nya stora boken. Ta några meningar och sedan reflektera dem. Folk får gärna kommentera mina inlägg.

Ett nytt år och ett nytt kapitel

Kategori: Min nykterhet

Nu ska jag skriva i från kapitel 3 från Stora boken Mer om alkoholism.
 
Mer om alkoholism
De flesta av oss har varit ovilliga att erkänna att vi var riktiga alkoholiser. Ingen tycker om att tänka han är krop-psligen och mentalt olik sina vänner. Det är därför inte förvånande att utvecklingen av vårt drickande har känne-tecknats av otaliga, fåfänga försök att bevisa att vi kunde dricka som andra människor. Var och en som dricker på ett onormalt vis är besatt av tanken att han en dag, på något sätt och med full kontroll, ska kunna njuta av att dricka. Livskraften hos denna illusion är häpnadsväckande. Många håller fast vid den in igenom vansinnets eller dödens portar.
  Vi lärde oss att vi måste erkänna helt och fullt för vårt innersta väsen att vi var alkoholister. Detta är det första steget i tillfrisknandet. Vanföreställningen att vi är som andra människor eller snart kommer att bli det måste krossas.
   Vi alkoholister är män och kvinnor som har förlorat förmågan att kontrolera vårt drickande. Vi vet att ingen verklig alkoholist någonsin återfår kontrollen. Alla kunde vi tidvis uppleva att vi började återta kommandot, men sådana perioder - vanligen korta - följdes oundvikligen av ännu mindre kontroll, vilket med tiden ledde till ett ömkligt och obegripligt moraliskt förfall. Varenda en av oss är övertygad om att alkoholister av vår typ är i klorna på en progres-siv sjukdom. Sett över en längre tidsperiod blir vi bara sämre, aldrig bättre.

Ja i dag är det första dagen på detta nya år 2018 och jag börjar skriva även i från ett nytt kapitel, det heter Mer om alkoholism. Jag har nu förstått att jag har den här sjukdomen. Men 1997 så skruvade jag på korken och lärde mig att jag ska ta en dag i taget. Det har jag gjort, när jag första gången skulle försöka att sluta dricka var för 25 år sedan.
Ja inatt var det nyårslöfte och jag gav mig själv ett sådant. Varje söndag ska jag slå en tärning om hur många dagar som jag ska gå hem under veckan som kommer. Blir det en sexa så slipper jag. I dag slog jag och då hade jag även om jag fick en femma så skulle jag hoppa denna vecka. Fast jag slog en etta och en dag så ska jag gå hem denna vecka.
Inom nykterheten så har jag bara bestämmt mig för att vara nykter i dag. Det räcker i morgon får jag ta ett nytt beslut.
Jag tänker på den gången efter den svåra misshandel 1995. Då läkaren sa att jag inte fick dricka någonting på ett år. Jag höll mig nykter i ett år, men sedan var jag på flaskan igen. Fast 1997 så slutade jag. Genom att börja studera den stora boken så som jag gör här.
Kommentera inlägget här: