forska i stora boken.blogg.se

Copyright © Svensk översättning AA Sverige 1974,2001,2017 Jag tänkte skriva i från den nya stora boken. Ta några meningar och sedan reflektera dem. Folk får gärna kommentera mina inlägg.

Hur hade Jag råd att röka och dricka förr?

Kategori: Min nykterhet

Här fortsätter jag att berätta om affärsmanen Fred i avsnittet "Mer om alkoholism".
 
Fysiskt mådde jag utmärkt. Inte heller hade  jag några problem eller bekymmer som tryckte mig. Mina uppdrag gick bra, jag var nöjd och visste att mina kompanjoner också skulle bli det. Det var slutet på en perfekt dag, inte ett moln på himlen.
   Jag gick till mitt hotell, och i lugn och ro klädde jag om till middagen. När jag steg över tröskeln till matsalen kom det för mig att det skulle vara trevligt med ett par drinkar före middagen. Det var allt. Ingenting mer. Jag beställde en cocktail och min mat. Sedan beställde jag en cocktail till. Efter middagen beslöt jag att ta en promenad. När jag kom tillbaka till hotellet, slog det mig att ta en stor grogg skulle smaka bra innan jag gick till sängs. Jag gick alltså in i baren och tog en grogg. Jag kommer ihåg att jag drack fler den kvällen och åtskilliga morgonen därpå. Jag har ett dunkelt minne av att befinna mig i ett plan på väg till New York och att finna en vänlig taxichaufför vid flygplatsen i stället för min hustru. Chauffören körde runt med mig under flera dagar. Jag vet inte mycket om vart jag åkt eller vad jag sade och gjorde. Sedan kom sjukhuset med outhärdligt psykiskt och fysiskt lidande.
   Så fort jag återfick min förmåga att tänka, gick jag grundligt igenom den kvällen i Washington. Det var inte bara det att jag inte hade varit på min vakt, jag hade inte gjort något som helst motstånd mot det första glaset. Den här gången hade jag inte alls tänkt på konsekvenserna. Jag hade börjat dricka lika obekymrat som om drinkarna vore läskedrycker. Jag kom nu ihåg vad mina alkoholistvänner hade berättat för mig, hur de hade förutspått att om jag hade en alkoholists mentalitet, skulle tiden och platsen erbjuda sig - jag skulle komma att dricka igen. De hade sagt att även om jag byggde upp ett försvar, skulle det en dag ge vika för någon banal anledning att ta ett glas. Ja, det var precis vad som hände och mer därtill, för det jag hade lärt mig om alkoholism tycktes vara bortblåst. Från det ögonblicket visste jag att jag hade en alkoholists sinnelag.
Ja jag funderar på när jag själv kom på det. Det var efter olyckan (misshandeln) 1995. Det var sommaren 1997, jag satt på gräset och drack folköl. Jag funderade på vad jag höll på med. Jag hällde ut den lilla muggen öl och sedan på väg hem såg jag ett litet anslag om att Rågsved hade en AA grupp. Jag började att gå där och det var en som berättade att jag bara behövde ta en dag i taget. Jag behövde inte seså långt framåt.
Jag hade aldrig de förutsättningar som den där affärsmannen. Men alkoholism slår i alla samhällsklasser. Jag har en låg samhällsklass, så jag funderar nu mera på hur jag hade råd att dricka på den tiden så jag drack. Dessutom så rökte jag på den tiden, hur hade jag råd? Nu mera varken röker eller dricker jag. Pengar har jag fortfarande ont om, men på den tiden så måste jag haft ännu mindre, ,em ändå hade jag råd med att både dricka och röka.
Kommentera inlägget här: