forska i stora boken.blogg.se

Copyright © Svensk översättning AA Sverige 1974,2001,2017 Jag tänkte skriva i från den nya stora boken. Ta några meningar och sedan reflektera dem. Folk får gärna kommentera mina inlägg.

Vill slippa ett återfall

Kategori: Min nykterhet

Här kommer det mera om alkohol.
 
Hur ska vi då hjälpa våra läsare att avgöra, till sin egen belåtenhet, att höra till oss? Exprimentet med avhåll-samhet under en tid kommer att underlätta, men vi tror vi kan vara till ännu större nytta för dem som lider av alkoholism och kanske också för läkarkåren. Så vi ska beskriva några av de mentala tillstånd som föregår ett återfall i drickande, för det är uppenbarligen detta som är problemets kärna.
  Vilket slags tänkande styr en alkoholist som gång på gång gör om det desperata försöket med det första glaset? Vänner som har pratat med honom efter en period av drickande som kanske lett till både skilsmässa och konkurs, är förbryllade när han går rakt in på en bar. Varför gör han det? Vad tänker han på?
  Vårt första exempel är en vän som vi ska kalla Jim. Denne man har en förtjusande hustru och familj. Han ärvde en luktrativ bilagentur. Han har bakom sig en meriterande tjänstgöring under världskriget. Han är en bra försäjare. Alla tycker om honom. Han är inteligent och normal, såvitt vi kan bedöma, med undantag för en nervös läggning.
Vi lurar oss själva att vi kan dricka som normala människor. Fast gång på gång så hamnar jag i rännstenen. Det blir en värre rännsten för varje gång. Till slut kan det leda till döden. Jag har ju redan hållt på att dö. Inte ens det ville få mig att inse att jag har den här sjukdomen. Ja Jim som jag ska berätta om har jag läst om förut. Han lurade precis så som jag själv gjorde. I dag så vet jag att jag inte kan dricka som en normal person. Jag har sjukdomen alkoholism. 
 
Kommentera inlägget här: